top of page

Nils Verkaeren: Presence of a Mountain

Afgelopen zomer sloot Nils Verkaeren (°1980, leeft en werkt in Antwerpen) de deur van zijn  woonatelier om twee maanden te schilderen in Zuid-Amerika. Geëquipeerd met 20 meter linnen, 29 borstels en 236 verftubes, voer Verkaeren de Inírida af richting Cerros de Mavecure, een jungle-achtig reliëfgebied in het oosten van Colombia. Hij verbleef er een maand bij een kleine plaatselijke gemeenschap. Eenmaal geïnstalleerd begon het grote schilderavontuur in harmonie met de natuur. De solotentoonstelling Presence of a Mountain van Verkaeren bij Kusseneers Gallery toont uitsluitend schilderijen die geïnspireerd zijn op deze intensieve periode. Tot deze reeks behoren ook kunstenwerken die ontsproten uit Verkaerens verbeelding en verwachtingen voor het vertrek. Spontane herinneringen aan de trip dienden eveneens als voedingsbodem voor nieuwe composities. De gelijknamige documentaire biedt een unieke blik op Verkaerens creatieproces.

Hoewel Verkaeren regelmatig in zijn atelier werkt, blijft het schilderen in de openlucht van cruciaal belang voor zijn artistieke praktijk. De drang om met een minimum aan voorbereidingen de natuur in te trekken om semi-abstracte tot abstracte werk te maken, ontstond kort na zijn studietijd. In 2016 nodigde een vriend hem uit om langs te komen in Argentinië, wat Verkaeren de gelegenheid gaf om drie maanden te creëren in de vrije natuur. Sindsdien heeft hij verschillende uitstappen gemaakt naar binnen- en buitenlandse gebieden om ongewone landschappen te ontdekken. De confrontatie met de ongrijpbare kracht en schoonheid van de natuur (re)vitaliseert zijn artistieke flow telkens opnieuw.

 

Verkaeren heeft geen enkele ambitie om het landschap op een waarheidsgetrouwe manier weer te geven op het doek. Efemere elementen, zoals zonneschijn, mistvorming en schaduwen dienen louter als alibi om allerlei indrukken op een persoonlijke en plastische manier te interpreteren. Het schilderproces gaat vaak gepaard met dikke lagen verf die snel worden toegevoegd op het canvas met behulp van diverse borstels en penselen. Verkaeren combineert verschillende impressies op de drager die hij zowel in de breedte als in de hoogte toevoegt. Zo sluipt een temporele dimensie het schilderij binnen en leidt de schikking van de beeldelementen af en toe tot een sterk geabstraheerde compositie. Daarnaast bracht het schilderen en plein air in Cerros de Mavecure enkele onverwachte wendingen met zich mee. Zo werd de oranje onderlaag terug zichtbaar nadat bijen bolletjes verf maakten op het verfoppervlak. Ook verscheen de oranje verflaag terug op het doek door de aanraking met takken tijdens de verplaatsing van het werk. Dergelijke aspecten beschouwt Verkaeren als littekens die het werkproces extra belichten. Steeds opnieuw overweegt hij welke toevalsfactoren worden toegelaten op het werk.

 

Als de herkenbaarheid van natuurlijke elementen zoals vegetatie, water en heuvels afneemt, verschuift de focus naar de formele eigenschappen van de schilderkunst: kleur, vorm, compositie en verfhuid. Verkaeren experimenteert met deze elementen om diverse picturale effecten uit te lokken of te bereiken. Het doordacht mengen van complementaire kleuren roept bij iedere kijker een persoonlijk gevoel op. Ook lijken de verfpartijen te veranderen naargelang de lichtinval op een bepaald moment van de dag. De schilderijen scheppen op deze manier een bijzondere dynamiek in de ruimte, waardoor de blik van de kijker steeds wordt verrast door de veelzijdigheid van Verkaerens werk.

bottom of page